Meyve fiyatları yüzde 200 arttı: Kiraz ve diğer meyveler rekor fiyatlarla satılıyor

Meyve Fiyatları Rekor Seviyelere Ulaştı, Kiraz Fiyatları Zirvede!

Son dönemde meyve fiyatlarındaki artışın en çok kirazı etkilediği belirtiliyor. Haziran ayında kilosu 600 TL’ye kadar yükselen kiraz fiyatlarıyla birlikte, erik, kayısı, karpuz ve kavun gibi meyvelerin kilogram fiyatları da üç haneli rakamlara ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, meyve fiyatlarındaki artış oranı yüzde 200’ü aşarak geçen yıla göre rekor bir seviyeye ulaştı. Bu artış, tarım ürünlerinde kaydedilen en yüksek artış olarak tarihe geçti.

Genel Tarım Ürünleri Artışı Yüzde 50’yi Aştı

Tarım ürünleri ve hayvansal gıda fiyatlarında yıllık artış oranı yaklaşık yüzde 50 olarak görülürken, meyve fiyatlarındaki artışın diğer ürünlere kıyasla çok daha fazla olduğu gözlemleniyor. Uzmanlar, bu yükselişin özellikle iklim değişikliğinin etkileriyle daha da artabileceğini belirtiyor.

İklim Krizi Meyve Fiyatlarını İ etkiledi

Meyve fiyatlarındaki yüksek artışta iklim krizinin etkili olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, zirai don ve kuraklığın bu yıl meyve üretiminde önemli düşüşlere neden olduğunu vurguluyor. Yükselen fiyatların gelecek yıllarda da devam etmesi bekleniyor.

Zirai Don ve Kuraklık Etkisi

NTV’de yayınlanan habere göre, Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zirai don ve kuraklığın meyve fiyatlarını artıran temel faktörler olduğunu dile getiriyor. Yıldırım, 2025’in olağanüstü bir yıl olduğunu ve Türkiye’nin kiraz ile kayısının dünya lideri olduğunu belirtiyor. Ancak, bazı çiftçilerin üretimde yaşadıkları zorlukları dile getirdiği de belirtiliyor.

Ambalajlı Gıda Fiyatlarında da Artış Gözlemlenebilir

Öte yandan, meyve üretimindeki düşüş, meyve bazlı ambalajlı gıda ürünlerinin fiyatlarını da artırabilir. Bu durum, ihracat rakamlarını olumsuz etkileyebilir. Yıldırım, Türkiye’nin kuru meyve üretiminde kayısı, üzüm ve incir gibi ürünlerle dünyada lider konumda olduğunu vurguluyor.

Related Posts

Samsun’da Dolandırıcılık: 123 Bin TL Kaybetti

Mehmet Dege, sosyal medya üzerinden karavan alımında dolandırıldığını savcılığa bildirdi.

Kuruyan ağaçları sanat eserine dönüştürüyor!

Taşçı köyünde yaşayan 3 çocuk babası Yoloğlu, 17 yıl önce el becerisini geliştirerek kurumuş ağaç dalları ve kireç taşlarından çeşitli objeler yapmaya başladı. Tarım ve hayvancılıkla uğraşması dolayısıyla yaz aylarında tarla ve bahçe işlerinde …

Borcunu yapılandırmak isteyenler dikkat: TCMB paylaştı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yeniden yapılandırılmasına dair bilgilendirme içeriğini bir video aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Videoda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK …

Pazaryeri Belediyesi’nden Yangın Mağdurlarına Destek

Pazaryeri Belediyesi, yangından etkilenen çiftçiden 20 ton karpuz alarak halka ücretsiz dağıttı.

Mısır ile Çin’den dolara darbe!

Mısır ve Çin, dolar bağımlılığını azaltmak ve ekonomik ilişkileri derinleştirmek amacıyla yerel para birimleriyle üç önemli anlaşmaya imza attı. Anlaşmalar kapsamında iki ülke arasındaki ticarette yuan ve Mısır lirası kullanımının artırılması hedefleniyor. Uzmanlar, bu adımın küresel finans sisteminde alternatif para birimlerine yönelişin işareti olduğunu belirtiyor.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.