Çikolata Tüketiminin Tip 2 Diyabet Riskini Azalttığı Ortaya Çıktı
Çin ve ABD’de yapılan araştırmalar sonucunda, çikolata tüketiminin tip 2 diyabet riskini azalttığı belirlendi. İngiliz haftalık tıp dergisi BMJ’de yayımlanan “Çikolata tüketimi ve tip 2 diyabet riski” başlıklı çalışmada, çikolatanın diyabet üzerindeki etkileri incelendi.
1986-2021 yılları arasında 192 bin 28 kişi üzerinde yapılan çalışmada, çikolata tüketiminin tip 2 diyabet riski üzerindeki etkileri ortaya konuldu. Ayrıca, 111 bin 654 kişi üzerinde yürütülen başka bir çalışmada da çikolata türlerinin (sütlü ve bitter) etkileri incelendi.
Araştırmada, çikolata tüketiminin tip 2 diyabete etkisi araştırılan grupta sadece 18 bin 862 kişide diyabet gelişirken, diğer grupta 4 bin 771 kişide diyabet tespit edildi.
Araştırma sonuçlarına göre, herhangi bir miktarda çikolata tüketen bireylerin, tip 2 diyabet riskinin azaldığı görüldü. Özellikle haftada 5 veya daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketenlerde tip 2 diyabet riskinin yüzde 21 oranında azaldığı belirlendi.
Araştırma, sütlü çikolatanın tip 2 diyabet riski üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını ortaya koydu. Sütlü çikolatanın uzun vadede kilo alımına neden olabileceği belirtilirken, bitter çikolatanın içerdiği proteinler sayesinde ödemi azaltma, kalp ve damarları koruma gibi faydaları bulunduğu vurgulandı.
Araştırmada katılımcıların diyetlerinin her 4 yılda bir değiştirildiği ve bitter çikolata tüketimindeki doz artışının tip 2 diyabet riskini azalttığı gözlendi. Her hafta bitter çikolata tüketimindeki doz artışının tip 2 diyabet riskini yüzde 3 oranında azalttığı belirlendi.
Bitter çikolata tüketiminin tip 2 diyabet riskini azaltma potansiyeli olduğu ancak sonuçların daha fazla kontrollü çalışma ile doğrulanması gerektiği belirtildi.
Dünya genelinde 2019 yılında 463 milyon kişinin tip 2 diyabete yakalandığı belirtilen araştırmada, bu sayının 2045 yılında 700 milyona ulaşabileceği tahmin ediliyor.