Hamsi atıklarından elde edilen gübre ile harikalar yaratılıyor

Samsun’daki Balık Atıklarından Biyogübre Üretildi

Ziraat Fakültesi Süs Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Tütüncü liderliğinde yürütülen proje kapsamında, Samsun’daki balık unu fabrikalarından alınan atıklar biyogübreye dönüştürüldü.

Elde edilen biyogübre ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde topraksız tarımın yapıldığı çiçek seralarında kullanıldı.

Proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklenerek önem verilen bir çalışma haline getirildi.

Tütüncü, balık atıklarının tarihten bu yana kullanıldığını belirterek, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan balık fabrikalarından atıkları temin ettiklerini söyledi.

Hamsinin avcılıkta en fazla üretilen balık olduğunu ve yüzde 50-55 oranında atık oluştuğunu vurgulayan Tütüncü, “Bu atıkların tamamının bertaraf edilemediğini biliyoruz. Bu yüzden ticari işletmelerden atıkları alıp çevreye ve çiftçilere katkı sağlayarak bu ürünü geliştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Hamsi atıklarının biyogübre olarak kullanıldığı projede bitkilerin desteklendiğini ifade eden Tütüncü, elde ettikleri sonuçların oldukça olumlu olduğunu belirtti. Özellikle güllerde vazo ömrünün uzatılmasının bitki büyüme ve gelişmesi üzerinde olumlu etkileri olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Tütüncü, şu anda deneme aşamasında olan seradaki güllerin testlerinin tamamlanmasının ardından biyogübrenin ticarileşmesi ve tarımsal üretimde kullanılması için çalışmaların yürütüleceğini aktardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir