İtalyan Bilim İnsanları, 3 Milyar Işık Yılı Uzaklıktaki Fosil Galaksiyi Keşfetti
İtalyan bilim insanları, 3 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan ve 7 milyar yıldır neredeyse hiç değişmeden kalan bir galaksi olan ‘KiDS J0842+0059’u keşfettiler. Astronomi dünyasında ‘fosil galaksi’ olarak bilinen bu yapı, evrenin ilk dönemlerinde hızlı bir şekilde yıldız oluşturduktan sonra başka galaksilerle birleşmeden izole bir şekilde kalmış ender örneklerden biridir.
Uzmanlara göre, normalde dev galaksiler genellikle iki aşamada oluşur. İlk aşamada çok hızlı bir şekilde yıldızlar meydana gelir ve galaksi yoğun, küçük bir yapı halini alır. İkinci aşamada ise diğer galaksilerle birleşmeye başlayarak büyürler. Ancak fosil galaksiler bu birleşme aşamasını neredeyse hiç yaşamazlar.
‘KiDS J0842+0059’ adlı galaksi, evrenin gençliğinde oluşmuş ve ardından hiçbir birleşme yaşamamıştır. Araştırmacılar, galaksinin yıldızlarının yüzde 99,5’inin çok erken bir dönemde oluştuğunu belirtiyor. Bu tür galaksiler, içerisinde milyarlarca Güneş benzeri yıldız barındırır ancak yeni yıldız oluşumu neredeyse durmuş durumdadır.
Araştırmanın liderlerinden Dr. Chiara Spiniello, bu tür galaksilerin evrende ‘milyonda bir’ oranında bulunduğunu tahmin etmektedir. ‘KiDS J0842+0059’un ilk izlerine 2018 yılında Şili’deki ‘VLT Teleskobu’ ile ulaşılmıştır. Kesin tanımlama ise Arizona’daki ‘Büyük Binoküler Teleskop’ ile yapılan yüksek çözünürlüklü gözlemler sayesinde gerçekleşmiştir.
Avrupa Uzay Ajansı’nın 2023’te fırlattığı ‘Euclid Teleskobu’, karanlık madde ve enerji hakkında bilgi toplamanın yanı sıra fosil galaksileri daha kolay tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bilim insanları, bu teleskopla daha fazla fosil galaksi bulunabileceğine inanmaktadır.