Kanal İstanbul gibi ‘çılgın’ projeler sağlık sorunlarına da neden oluyor: ‘Kentin ısısını artırıyor’

Uzmanlar Kanal İstanbul Projesine Karşı Uyarıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak tanıttığı Kanal İstanbul Projesi’ne tepkiler her geçen gün artıyor. Türk Toraks Derneği’nin 28. yıllık kongresi sırasında uzmanlar da Kanal İstanbul’a dair endişelerini dile getirdi. Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Genel Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, projenin çevresel sorunlara neden olabileceğini ve şehirlerin yaşam kalitesini düşürebileceğini belirtti.

‘Kirliliğe Neden Olacak’

Hava kirliliğinin şehirlerde birçok farklı kaynaktan kaynaklandığını vurgulayan Köktürk, “Ulaşım ve trafik, sanayi işletmeleri, ısınma, inşaat faaliyetleri gibi birçok etken hava kirliliğine sebep olmaktadır. Hava kirliliği, şehir planlaması, yetersiz ağaçlandırma ve rüzgâr koridorlarının eksikliği ile de yakından ilişkilidir. Trafik kaynaklı hava kirliliği gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir sorundur ve sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

İklim krizinin günümüzde en büyük sorunlardan biri olduğunu belirten Köktürk, “Kentleri iklim krizine dayanıklı hale getirmek önemlidir. Aşırı hava olaylarına ve sıcaklık artışlarına karşı dirençli kentler inşa etmek, sağlık problemlerini en aza indirebilir. Betonlaşma ve yeşil alanların azalması şehirlerdeki ısınma sorununu daha da artırmaktadır” dedi.

Related Posts

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş Dönmesi Neden Olur, Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir? Uzmanlar baş dönmesi ve sebepleri hakkında açıklama yaptı. 

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

20’lik dişlerini bankada saklayan var! Tamir çipi devrede: ‘Türkiye de adım attı’

20’lik dişler artık sadece cerrahi atık değil. İçerdikleri kök hücrelerle sinir, kemik, kornea ve damar dokularının yenilenmesinde rol oynayabiliyorlar. Yani bu da pek çok hastalığın tedavisinde umut vadettiği anlamına geliyor. Öyle ki yirmilik dişler artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor. “Türkiye’de de adımlar atıldı” diyen Doç. Dr. Münir Demirel anlattı.