Güneşten Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler
İngiltere’nin Worcestershire kentinde yaşayan 67 yaşındaki Jean Hill, bahçesinde sadece 10-15 dakika güneşe maruz kaldıktan sonra ciddi sağlık sorunları yaşadı. Güneş zehirlenmesi geçiren Hill, daha sonra zona hastalığına yakalandı.
Gözlüğü Kayması Sonucu Güneş Zehirlenmesi
İki çocuk annesi Jean Hill, 1 Mayıs günü evinin bahçesinde kitap okurken güneşe maruz kaldı. Kısa süreli bir uykudan sonra uyanan Hill, yüzünde şişlik ve kabarcıklarla karşılaştı. Acil olarak hastaneye kaldırılan Hill’e güneş zehirlenmesi teşhisi kondu ve zona hastalığı da gelişti.
Ağrılar Geçmiyor
Doktorlar tarafından verilen tedavilere rağmen Jean Hill’in şikayetleri hala devam ediyor. Gözlerinde oluşan ağrı, Hill’i oldukça zor durumda bırakmış durumda.
“Yüzümde küçük beyaz lekeler oluştu, şişti ve adeta yanıyordu. Gözümün ucundaki ağrı en dayanılmaz olanı. Işığa karşı aşırı hassasiyetim var, perdeleri kapatmak zorundayım. Dışarı çıkamıyorum.”
SPF 30 Kullanmak Yetersiz Kalabilir
Hill, güneş zehirlenmesi geçirirken SPF 30 koruma faktörüne sahip bir güneş kremi kullandığını ancak gözlüklerinin kayması sonucu göz çevresinin korumasız kaldığını belirtiyor. Bu durum, hassas bölgelerin ne kadar hızlı ve kolay zarar görebileceğini gözler önüne seriyor.
“Sadece 15 dakika güneşte kaldım. Dikkatli olmama rağmen başıma geldi. İnsanlar güneşin zararsız olduğunu sanıyor ama bu çok büyük bir yanılgı.”
NHS’den Güneşe Karşı Öneriler
İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), güneşin zararlı etkilerine karşı alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyor:
- 11:00 – 15:00 saatleri arasında gölgede kalın
- Güneş yanıklarından kaçının
- Uzun kollu ve açık renkli giysiler giyin, şapka ve güneş gözlüğü kullanın
- Çocukları özel olarak koruyun
- En az SPF 30 koruma faktörlü güneş kremi kullanın ve düzenli olarak yenileyin