WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Bilişim Okuryazarlığına Dair Bilinçlendirme Haftası

Bilişim okuryazarlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 1-7 Mayıs tarihleri arasında “Bilişim Haftası” kutlanmaktadır. Bu özel hafta, tüm bireylerin teknolojiyi doğru ve bilinçli bir şekilde kullanmalarını teşvik etmekte ve bilişim alanında farkındalığı artırmayı hedeflemektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi olarak kabul edilen bu hafta boyunca, çocuklardan gençlere kadar tüm bireylere dijital güvenlik, yapay zeka, siber zorbalıkla mücadele ve internet etiği gibi konularda bilişimin önemi anlatılmaktadır. Ayrıca, çevrim içi alışverişler konusunda da tüketicilere uyarılarda bulunulmaktadır.

“Sosyal Medya Düzenlemesi Özgürlük Kısıtlaması Olarak Algılanmamalı”

TBD Başkanı Altınsaat, Bilişim Haftası kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Altınsaat, teknolojinin çocuklar tarafından kötüye kullanımının önlenmesi için ailelere evde, eğitimcilere ise okullarda önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti. Ayrıca, siber zorbalığın önlenmesinde teknolojinin doğru kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Altınsaat, “Türkiye Bilişim Derneği olarak okullardan gelen talepler doğrultusunda velilere, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik ayrı seminerler düzenleyerek geri dönüşler aldıklarını” ifade etti.

Sosyal medyada 16 yaş altı gençlere yönelik düzenlemeye de değinen Altınsaat, bu düzenlemenin özgürlük kısıtlaması olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Sosyal medyanın getirdiği riskleri tamamen engellemenin mümkün olmadığının altını çizen Altınsaat, çocuklara, aileler ve eğitimciler tarafından kontrol edildiğini anlatmanın önemine vurgu yaptı.

“Çevrim İçi Alışverişlerde Güvenilir Siteler Tercih Edilmeli”

Altınsaat, bilişim alanındaki farkındalığın artmasının çevrim içi alışverişlerde dolandırıcılığın önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Sahte rezervasyon siteleri veya ödeme sayfaları gibi dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Vatandaşların e-posta veya WhatsApp aracılığıyla gelen linklere direk olarak gitmeden önce dikkatli olmaları gerektiğini belirten Altınsaat, çevrim içi alışverişlerde güvenilir sitelerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işlem yapmadan önce sitenin yorumlarını, şikayetlerini ve memnuniyetini incelemenin riskleri minimum seviyeye düşüreceğini söyledi.

Related Posts

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Android akıllı telefon kullanıcıları artık basit bir güncellemeyle SMS reklamlarından kurtulabilecek

Google Mesajlar’a “Abonelikten Çık” düğmesi geldi. İstenmeyen tanıtım SMS’leri artık son bulacak.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.