Yürüyüş, 13 kanser türüne karşı koruyucu

Yürüyüş Yapmak Kanser Riskini Azaltıyor

Katılımcılar, günlük aktivitelerini ölçen takip cihazları taktılar ve altı yıl boyunca takip edildiler. Yapılan araştırmada, yürünen adım sayısının kanser riskini azalttığı gözlendi.

Yapılan araştırmaya göre, ne kadar çok adım atılırsa, kanser riski o kadar azalıyor. Bu düşüş, adımların hızından bağımsız olarak gerçekleşiyor. Koruyucu etki 5 bin adımdan sonra ortaya çıkıyor ve 7 bin adımda kanser riski %11 azalıyor. 9 bin adımda ise bu oran %16’ya yükseliyor. Ancak, risk azalması belirli bir noktadan sonra yavaşlıyor ve cinsiyete göre değişkenlik gösterebiliyor.

Bu bulgular, günde 10 bin adım atma önerisinin sadece genel sağlık için değil, kanser riskini azaltmada da etkili olabileceğini gösteriyor. Araştırmanın geçerliliği demografik bilgiler, vücut kitle indeksi ve sigara içme gibi yaşam tarzı faktörlerine göre de kanıtlandı.

Yürüyüş Hızı ve Kanser Riski

Araştırmada yürüyüş hızı da incelendi. Daha hızlı adımların daha düşük riskle ilişkili olduğu tespit edildi ancak genel fiziksel aktivite miktarı hesaba katıldığında bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Yani asıl önemli olan toplam hareket miktarı.

Oturarak geçirilen zamanı hafif veya orta düzeyde aktiviteyle değiştirmenin de kanser riskini azalttığı gözlendi. Ancak, hafif aktiviteyi orta tempoda yapmanın ek bir fayda sağlamadığı ortaya çıktı. Bu da hareketin kendisinin en kritik faktör olduğunu belirtiyor.

13 Farklı Kanser Türünde Etkili

Araştırmada, 13 farklı kanser türü incelendi ve en güçlü koruyucu etkiler mide, mesane, karaciğer, endometrium, akciğer ve baş-boyun kanserlerinde gözlendi.

Geçmiş araştırmalardan farklı olarak bu çalışma, sadece yürüyüş gibi hafif aktivitelerin bile ciddi sağlık faydaları sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca yürüyüşler gün içine yayabilir: asansör yerine merdiven, telefonda konuşurken yürüme ya da öğle arasında kısa yürüyüş yapma gibi.

Related Posts

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş Dönmesi Neden Olur, Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir? Uzmanlar baş dönmesi ve sebepleri hakkında açıklama yaptı. 

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

20’lik dişlerini bankada saklayan var! Tamir çipi devrede: ‘Türkiye de adım attı’

20’lik dişler artık sadece cerrahi atık değil. İçerdikleri kök hücrelerle sinir, kemik, kornea ve damar dokularının yenilenmesinde rol oynayabiliyorlar. Yani bu da pek çok hastalığın tedavisinde umut vadettiği anlamına geliyor. Öyle ki yirmilik dişler artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor. “Türkiye’de de adımlar atıldı” diyen Doç. Dr. Münir Demirel anlattı.

Reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor! İnatçı öksürüğünüzün nedeni olabilir

Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumda doğru sanılan 9 yanlış bilgiyi anlattı.